Sexologie

Alexandru Micu: Medic Primar in PSIHIATRIE

“Nu lasa niciodata simturile sa faca din mintea ta un teren de joc.” Proverb tibetan.

Alexandru Micu – SEXOLOGA – Medic primar avand competenta in medicina sexualitatii – obtinuta in Bucuresti si Oxford

“Controlul complet al propriilor actiuni este un semn care il indica cu adevarat pe omul superior” Proverb indian .

Consilierea sexologica abordeaza tulburari ale dinamicii sexuale (T.D.S.) feminine si masculine. Consilierea evalueaza problema, solicita, daca este cazul, examen de analize suplimentare, si propune un plan de terapii naturale, in sedinte individuale si/sau de cuplu.

Tulburarile de dinamica sexuala afecteaza cu precadere una dintre fazele actului sexual normal, si anume:

 • Interesul erotic si sexual prezent la orice persoana cu o viata sexuala normala.
 • Dorinta si pulsiunea sexuala.
 • Raspunsul sexual necesar efectuarii actului sexual, care consta in erectia peniana la barbat, congestia organelor genitale la femeie, lubrefierea vaginului si a organelor genitale externe.
 • Trairea (resimtirea) placerii actului sexual
 • Realizarea si trairea orgasmului

Care sunt principalele tulburari de dinamica sexuala feminine?

 • FRIGIDITATEA
  Absenta, scaderea sau pierderea dorintei sexuale, nedatorata unei tulburari sau boli organice.
  Caracteristica majora a T.D.S. la femei este frigidititatea, iar ca si caracteristica secundara este absenta orgasmului la femeile cu semifrigiditate.
  Frigiditatea are in vedere femei perfect normale din punct de vedere anatomo-constitutional si hormono-sexual, apte pentru o viata sexuala normala intr-un cuplu normal constituit, cu act si contact sexual normal intre doi indivizi de sex diferit (barbat si femeie). Aceste femei ajung sa acuze dupa un anumit timp tulburari ale functiilor lor sexuale si deteriorarea vietii de cuplu pana la destramarea acestuia.
  Frigiditatea are doua tipuri de cauze:

  • Organice :(infectii microbiene, virale, micotice, accidente sau maladii genito-urinare sau interne aparute in cursul vietii, modificari hormonale aparute odata cu instalarea varstei a 3-a, dupa ce in primele etape de varsta femeia a fost perfect normala)
  • Conflictuale : interne si sau externe – consilierea are sarcina de a depista si inlatura prin eliberarea, constientizarea lor, permitand corectarile comportamentale sexuale de rigoare).

Aceste doua tipuri majore de cauze se pot cumula, predominand insa unul sau altul dintre tipuri, iar tratamentul se va face naturist.
Debutul tulburarii poate fi intalnit la pubertate, dar mai ales la varsta adulta in urma unor situatii conflictuale (intre parteneri), pierderi, frustrari.
Evolutia poate fi continua sau episodica.

 • VAGINISMUL PSIHOGEN
  Tulburare sexuala caracterizata prin spasm reflex, persistent sau intermitent al musculaturii din treimea externa a vaginului, cu penetrare peniana dureroasa sau imposibila.
  Are o interferenta negativa asupra activitatii sexuale si relationale a partenerilor; uneori spasmul apare la intentia sau chiar anticiparea penetrarii vaginale.
  Tulburarea este mai frecvent intalnita la femei tinere cu preocupare sexuala redusa sau cu experiente sexuale negative (viol, diferite alte trauma psihice).
 • DISPAREUNIA CONFLICTUALA:
  Tulburare sexuala, predominant psihogena, caracterizata prin durere genitala persistenta sau recurenta intalnita mai ales la femei, dar si la barbati in timpul actului sexual.
  Intensitatea durerii poate fi diferita, de la o usoara jena sexuala pana la durere violenta, fara a fi vorba de vaginism.
  Uneori, durerea poate aparea inaintea sau dupa consumarea actului sexual.
 • TULBURAREA EXCITATIEI SEXUALE:
  Tulburare a stimularii sexuale la femeie manifestata prin absenta raspunsului genital. In aceasta situatie apare incapacitatea de a obtine/mentine lubrefierea vaginala adecvata, necesara actului sexual normal.